HACCP
Analýza rizik a kritické kontrolní body
Hygienická a potravinářská směrnice ze dne 14. června 1993, přijatá zeměmi Evropské unie pod označením 93/43/EHS, stanoví organizační postupy, kterými se mají řídit příslušné orgány členských států EU, aby zajistily kontrolu výrobních postupů při zpracování potravin, včetně potravin dovážených do těchto zemí.
Směrnice výslovně vyžaduje inspekční návštěvy všech budov a provozů na zpracování potravin v četnosti odpovídající rizikům spojeným s těmito provozovnami, aby bylo zajištěno, že se na trh dostanou pouze potraviny, které nejsou škodlivé pro lidské zdraví. jednou z hlavních zásad stanovených směrnicí je povinnost dodržovat zásady obecně známé jako HACCP.
Obecné principy uplatnění HACCP
- Určení a identifikace rizikových oblastí s ohledem na možnou kontaminaci mikroorganismy a možnost zavlečení – usazení jednotlivých druhů živočišných škůdců.
- Stanovení možných způsobů monitorování a případné kontroly jednotlivých druhů škůdců.
- Harmonogram pravidelného monitorování a kontrol škůdců.
- Preventivní ochranná opatření ze strany objednatele a zhotovitele.